Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csak egy ötlet

2012.09.01

Rólam sokan tudják, hogy kissé másképp állok hozzá az ismeretterjesztéshez, mint mások. Szerintem az ismeretterjesztésnek nem csak az lenne a feladata, hogy az emberekkel megismertessük a tudományt, hanem azt is meg kell tanítani nekik, hogy hogyan védhetik meg magukat az áltudományokkal szemben, ami napjainkban sokkal népszerűbb, mint a valódi tudomány. Most megint van egy ötletem, amiből lehet, hogy nem lesz semmi. Ez ugyanis csak egy kósza ötlet. De az is lehet, hogy lesz belőle valami...

Az ötlet pedig a következő:

Szívesen tartanék egy egész előadássorozatot, ami lerántja a leplet az áltudományokról, és a parasztvakításokról, és elmondja a valódi tényeket.

És mégis hogyan gondolom ezt?

Jaaaajjj, nem is tudom, hirtelen hol kezdjem. Már néhány témát is kitaláltam.

 1. Asztrológia
  Talán ez lenne a leginkább nagy port kavaró téma. Alig van valaki, aki ne olvasna horoszkópot, és mint tudjuk, az asztrológusok száma magyarországon kb 100-szorosa a csillagászok számának. Szóval hatalmas túlerővel szemben kell kiállni, kihúzni magam, és elmondani, mi az igazság. Nyilván nem is ezzel kezdeném.
 2. UFO-k
  Elmondanám, hogy mi okozza az UFO-hisztériát, UFO-magazinokból olvasnák fel, ilyesmi. Hogy lássák, UFO-ügyben mi a színvonal.
 3. Világvége-mánia
  Ezt az előadásomat jó lenne a várható világvége napjára időzíteni. Elmondanám, hogy aznap mennyire nem lesz semmi. Illetve lesz: Jópáran beégnek az emberiség előtt. Vagy mégsem? Vagy mégis kitalálnak valami újat, egy újabb világvégét? Mi lenne, ha fognák egy Maja-naptáros Világvégés hívőt, aki szerint aki elég jó, az eljut egy másik... szóval akárhova. És éjfélkor megkérdezném: "Na?" Lehetőleg élő egyenes adásban, hogy minél többen lássák. De nem vagyok benne biztos, hogy erre bárki is vállalkozna. Valójában ő is tudja, hogy nyilvánosan beég.
 4. Szcientológia
  Húú, itt annyi az ötletem, hogy az külön cikket kíván.
 5. Egy külön téma Erich von Däniken-nek. Nem is kell tovább ragozni, ugye?

Szóval így hirtelen ezt a négy témát találtam ki. Várom a további téma-javaslatokat. De néhány dolgot azért szögezzünk le:

 • Csak olyan témákban szeretnék szólni, aminek köze van a csillagászathoz. Biztos vagyok benne, hogy az orvostudományban is van rengeteg téma, amit lehetne boncolgatni ilyen módon, mégsem szólnék egy szót sem. Nem vagyok ugyanis orvos. Jó, egyelőre csillagász sem vagyok, mégis nagyságrendekkel jobban értek hozzá, mint egy laikus. Vagyis csillagászat közeli témákban tudok hiteles előadó lenni, más témákban csak egy majom lennék egy ketrecben, akit lehet dobálni.
 • Nem szeretnék vallási kérdésekbe belebonyolódni. Én ateista vagyok, ez tény, de vallás és parasztvakítás között van egy hatalmas szakadék. Nem akarok sem modern eretnek lenni, sem magam ellen fordítani a világot. Ja, a szcientológia nem tartozik ide.
 • A cél alapvetően nem az, hogy olyan embereket fordítsak magam ellen, akik soha az életben nem fognak gondolkodni. Biztos vagyok benne, hogy ellenérzést fogok kiváltani, de teszek rájuk. Ugyanis nálam van az igazság. Ennyi. Nem érdekel a véleményük, az akadékoskodásuk, amit átszellemült képpel adnak elő. Nem is kívánok velük vitába szállni.
 • Az én előadásom kíváncsi laikusoknak szól, akiket egyaránt bombáz tudomány és áltudomány. És az áltudomány sajnos jobban. Meg akarom nekik tanítani, hogy hogyan válaszhatják ketté a süketelést a tudástól. Nekem sem volt könnyű fiatalként.

Felmerülő nehézségek

 • Nos, néhány nap, és lesz dolgom bőőőven. két suliba járok majd, és dolgozni. Mellette én az a típus vagyok, aki kiveszi a részét a háztartásból, szeret sportolni, és a szeretteivel is időt tölt el. Ja, még meg kell nyernem az OTDK-t is. Szóval lesz dolog bőven. De ki mondta, hogy már most nyélbe is kell ütnöm az ötletet.

Szóval várom a véleményeket, és a javaslatokat.